Prestatie 4.1.3 Stimuleren en faciliteren van gebiedsontwikkeling
Zaanstad brengt in de komende jaren een groot aantal locaties tot ontwikkeling door samen met inwoners en investeerders geleidelijk (kleinschalige) ontwikkelingen over een langere periode tot stand te laten komen. Deze aanpak wordt ook wel ‘organische gebiedsontwikkeling’ genoemd. Het rijk en de provincie Noord-Holland staan positief tegenover deze Zaanse werkwijze om gebiedsontwikkelingen op gang te brengen. |
---|
Activiteiten en realisatie
MAAK midden
Centrum ’t Kalf/Sporthal de Tref
In december 2021 is de bestuursopdracht voor Gebiedsontwikkeling Centrum ’t Kalf / Toekomst sporthal de Tref vastgesteld. Het ruimtelijk programma van eisen (RPVE) is in concept gereed gemaakt. Het RPVE wordt in 2023 met betrokken partijen besproken en in het eerste kwartaal ter besluitvorming aangeboden.
Sanering terrein Kan Palen
Het saneringsplan wordt in Q1 uitgewerkt in een bestek en vervolgens aanbesteed. De start van de sanering is vertraagd omdat de voorbereiding vanwege personeelsgebrek en complexiteit meer tijd in beslag nam dan voorzien. Geplande start werkzaamheden is Q3.
MAAK zuid
Strategische positie van Zaanstad Noordkanaalgebied
Zaanstad is actief betrokken in het Novex traject voor het Noordzeekanaalgebied. Het Novex is een integraal ruimtelijk traject met Rijk en regio. Op basis hiervan wordt een nieuw masterplan voor het Noordzeekanaalgebied gemaakt. We werkten actief samen met de gemeente- en Havenbedrijf Amsterdam om de Zaanse belangen in het Noordzeekanaalgebied te behartigen.
Bestemmingsplan voor het noordelijk deel Hembrugterrein
Het bestemmingsplan Hembrug noord is op 13 oktober 2022 vastgesteld door de raad. Er zijn 3 beroepen ingediend. Eind tweede kwartaal 2023 verwachten we meer duidelijk over de beroepen.
Visievorming voor het Hembrugbos
De visie is 10 maart 2022 vastgesteld. Half 2023 is het inrichtingsplan, inclusief begroting en beheerplan, gereed. Het inrichten van het bos wordt naar verwachting gefaseerd uitgevoerd (budget technisch en i.v.m. bouwplanning). Eind 2025 is de inrichting van het bos gereed.
Eerste woonvergunning op het Hembrugterrein is onherroepelijk
De woonvergunningen voor de transformatie van monumenten naar gemengd woon-werken (Enclave) zijn in 2021 onherroepelijk geworden. De meeste bouwvergunningen hiervan zijn dit jaar verleend. Een enkele is nog in procedure.
De haalbaarheid van de transformatie van de Achtersluispolder wordt in beeld gebracht
Voor de Achtersluispolder werkten we aan de principenota Ontwikkelstrategie MAAK.Achtersluispolder. De principenota is begin dit jaar vastgesteld door de gemeenteraad. De principenota is het startdocument voor de planvorming, het eerste deel van de Ontwikkelstrategie. Om de basis te leggen voor de transformatie, wordt een gebiedsperspectief gemaakt. Ook wordt de haalbaarheid onderzocht met onder meer een aantal vooronderzoeken in het kader van de Milieueffect Rapportage en een Maatschappelijke Impact Analyse.
MAAK centrum
Centrum Oost
De focus lag vooral op de uitwerking van het plan Peperstraat. In januari 2023 is de Anterieure overeenkomst getekend. Er zijn meerdere bijeenkomsten geweest met omwonenden (participatie). Ook is een Omgevingsmanager gestart.
Stationsgebied Centrum
Voor het stationsgebied Zaandam Centrum is gewerkt aan een Masterplan. Op deze manier komt er weer een integraal toetsingskader beschikbaar voor toekomstige ontwikkelingen in het gebied. We verwachten het Masterplan in het najaar van 2023 vast te stellen.
Europese aanbesteding Figaro
Het op de juiste manier in de markt zetten van de locatie Figaro, bleek ingewikkelder en complexer dan vooraf gedacht. Onder andere door de complexiteit van eerdere overeenkomsten uit 2013 en 2014 tussen Zaanstad en NS. We hebben gewerkt aan:
- het opstellen van de leidraden;
- het uitvoeren van onderzoeken voor het bestemmingsplan;
- afstemming over windhinder, bouwhoogte en fiscale onderzoeken;
- afwegingen over eigenaarschap van de fietsenstalling en grondbezit.
MAAK noord
Durghorst
Na 2021 is er getekend aan een nieuw plan om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de bezwaren uit de omgeving. De bouwhoogten zijn naar beneden bijgesteld. Ook zijn nieuwe bebouwingsgrenzen aangegeven voor het nieuwbouwplan. Het programma is ongewijzigd. Er zijn enkele participatiemomenten georganiseerd over het nieuwe plan en er is een integraal plan van eisen voor cultuurzaal en buurcentrum opnieuw doorgerekend.
Zaankwartier/Meneba
De planologische procedure is gevolgd om de beoogde herontwikkeling mogelijk te maken. Het bestemmingsplan is onherroepelijk geworden. Het Inrichtingsplan buitenruimte is vastgesteld.
Mercurius
In juli 2022 is opnieuw een voorbereidingsbesluit genomen. Daarna werkten we, in overleg met de belanghebbenden, aan de uitgangspunten ruimtelijke visie.
Kerkstraat
De locatie van Kerkstraat is in eigendom van de gemeente. De Startnotitie met de uitgangspunten voor de herontwikkeling van deze locatie is door de raad vastgesteld. Daarna zijn we gestart met de haalbaarheidsanalyse en het opstellen van een stedenbouwkundige studie.
PWN-terrein
Het PWN-terrein is in eigendom van de woningbouwvereniging ZVH. De Startnotitie met de uitgangspunten voor de herontwikkeling van deze locatie is door de raad vastgesteld. Daarna zijn we gestart met de haalbaarheidsanalyse en het opstellen van een stedenbouwkundige studie.
Overig
Uitwerking vernieuwing stationsgebied Kogerveld
Vanwege de projectenstop in 2022 is dit project niet van start gegaan. De start is uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2023.
Bestemmingsplannen
De bestemmingsplannen Jonker-Juffer (inclusief MER), Paltrok en Slachthuisstraat zijn onherroepelijk. Het bestemmingsplan Hofwijk Noord fase 1 wordt naar verwachting in april 2023 vastgesteld. Voor project Jaspersstraat (sloop Spaghettiflat en nieuwbouw) is een ontwerp bestemmingsplan opgesteld en ter visie gelegd.
Aanvraag Woningbouwimpuls derde tranche
Voor het Hembrugterrein hebben we de aanvraag Woningbouwimpuls derde tranche ingediend. De aanvraag is afgewezen.
Start uitvoering van de woonvisie fijn wonen in Poelenburg Peldersveld
Met de partners van Pact Poelenburg Peldersveld is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. In de samenwerkingsovereenkomst zijn afspraken opgenomen hoe we de ambities van de Visie fijn wonen gaan realiseren.
Kleinschalige woningbouwprojecten
Binnen MAAK.Centrum bespraken we verscheidene kleinschalige woningbouwprojecten in supervisie. een aantal locaties aan de Westzijde en aan de Gedempte Gracht.